Науки про Землю – освітньому фестивалю «KyivEdFest»

Під егідою Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) 1 листопада відбувся освітній фестиваль управлінської майстерності «KyivEdFest». Два відділення Київської МАН − хімії та біології та наук про Землю − в тандемі провели майстер-клас інтегрованого практичного заняття на тему «Вивчення ландшафтів та гідрологічних об’єктів міста Києва – інтеграція розвивального навчання в освіту для сталого розвитку» на території Об'єднаної гідрологічної станції «Київ», розташованої на острові Гідропарк. Розпочалось заняття з експрес-аналізу якості води. Серед запропонованих зразків була представлена вода водопровідна з Голосіївського району, з бювету на бульварі Лесі Українки, з тридцятиметрової свердловини з Чернігівської області та вода з річки Дніпро. Асистент кафедри технології неорганічних речовин та загальної хімічної технології НТУУ «КПІ», кандидат технічних наук Григорій Володимирович Кримець проводив експериментальну частину порівняння аніонно-катіонного складу води з різних джерел.
Науки про Землю – освітньому фестивалю «KyivEdFest»

Під егідою Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) 1 листопада відбувся освітній фестиваль управлінської майстерності «KyivEdFest».

Два відділення Київської МАН − хімії та біології та наук про Землю − в тандемі провели майстер-клас інтегрованого практичного заняття на тему «Вивчення ландшафтів та гідрологічних об’єктів міста Києва – інтеграція розвивального навчання в освіту для сталого розвитку» на території Об'єднаної гідрологічної станції  «Київ», розташованої  на острові Гідропарк.

Розпочалось заняття з експрес-аналізу якості води. Серед запропонованих зразків була представлена вода водопровідна з Голосіївського району, з бювету на бульварі Лесі Українки,   з тридцятиметрової свердловини з Чернігівської області та вода з річки Дніпро.

Асистент кафедри технології неорганічних речовин та загальної хімічної технології  НТУУ «КПІ», кандидат технічних наук Григорій Володимирович Кримець проводив експериментальну частину порівняння аніонно-катіонного складу води з різних джерел.

 

Григорій Володимирович розповів про органолептичні та основні показники експрес-аналізу води. Було проведено аналіз рН показника, солевмісту та окисно-відновного потенціалу. Зі всіх зразків води показники виявились в межах норми, лише варіював окисно-відновний потенціал та  показник солевмісту.

Учні та їхні керівники брали активну участь у проведенні дослідження, власноруч заміряючи та спостерігаючи за змінами показників, записували та аналізували результати. Після закінчення експерименту присутні зацікавились методиками очищення води в домашніх умовах за допомогою срібла та активованого вугілля, обговорювали  корисність і шкідливість використання бутильованої та водопровідної  води.

Про історію гідрологічної станції «Київ», її діяльність щодо спостереження за гідрологічним режимом річки Дніпро розповів заслужений природоохоронець УкраїниВ’ячеслав Миколайович Ліпінський; про особливості ландшафтів лівобережного  Києва, островів р. Дніпро,  історію о. Гідропарк захоплено розповіла керівник секції географії та ландшафтознавства  Тетяна Володимирівна Слободянюк; ретроспективний аналіз  особливостей супутникового картографування русла річки Дніпро провела керівник секції ГІС в географії Світлана Миколаївна Бабійчук.

Навіть погода – тепле осіннє сонце та легенький вітерець − сприяла зустрічі учнів та їхніх вчителів із природою рідного міста.

Загалом заняття виявилось цікавим та продуктивним. Відділення і надалі планують проводити такі заходи задля підвищення рівня зацікавленості учнів у природничих дисциплінах.