Всеукраїнський юнацький водний приз-2017

«Зробимо воду чистою разом» Під таки гаслом пройшов у цьому році 13-ий конкурс «Всеукраїнський юнацький водний приз-2017», національна частина в Україні престижного Міжнародного конкурсу Stockholm Junior Water Prize, який щороку проходить у Стокгольмі під патронатом і при особистій участі ЇЇ Високості принцеси Вікторії. Кожен з конкурсантів запропонував у представленій на конкурс роботі своє бачення вирішення проблем водних ресурсів в Україні, серед яких було багато оригінальних і інноваційних ідей, що можуть бути використані не тільки в Україні, але й у світі. Захист робіт в Києві на теренах КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся в два етапи – серед всіх учасників прискіпливе журі вибрало 6 робіт, які фіналісти захищали повторно крім українською, ще й англійською. Повторний захист цих робіт і визначив переможця. Гран-Прі отримала робота «Екологічний спосіб прання» - Лівочка Анастасія, учениця 9 класу Львівського технологічного ліцею, м. Львів ІІ місце – «Експрес-контроль вмісту фосфату у водах різних категорій» Гусак Анна, учень 9 класу спеціалізованої школи №254, м. Київ ІІІ місце – «Грозові хмари - джерело енергії для нагріву води» Михайліченко Віталій, учень 9 класу Борщівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 м Борщів, Тернопільська обл.

«Зробимо воду чистою разом»

Під таки гаслом пройшов у цьому році 13-ий конкурс «Всеукраїнський юнацький водний приз-2017», національна частина в Україні престижного Міжнародного конкурсу Stockholm Junior Water Prize, який щороку проходить у Стокгольмі під патронатом і при особистій участі ЇЇ Високості принцеси Вікторії.

Кожен з конкурсантів запропонував у представленій на конкурс роботі своє бачення вирішення проблем водних ресурсів в Україні, серед яких було багато оригінальних і інноваційних ідей, що можуть бути використані не тільки в Україні, але й у світі. Захист робіт в Києві на теренах КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся в два етапи – серед всіх учасників прискіпливе журі вибрало 6 робіт, які фіналісти захищали повторно крім українською, ще й англійською.

Повторний захист цих робіт і визначив переможця.

Гран-Прі отримала робота

«Екологічний спосіб прання» -  Лівочка Анастасія, учениця 9 класу Львівського технологічного ліцею, м. Львів

ІІ місце – «Експрес-контроль вмісту фосфату у водах різних категорій» Гусак Анна, учень 9 класу спеціалізованої школи №254, м. Київ

ІІІ місце – «Грозові хмари - джерело енергії для нагріву води» Михайліченко Віталій, учень 9 класу Борщівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 м Борщів, Тернопільська обл.

Перші три місця були премійовані цінними подарунками від генерального спонсора конкурсу Дау Юероп ГмбХ .

Фіналісти отримали спеціальні дипломи та цінні подарунки від компанії «ЕКОсофт»:

«Очистка промислових стічних вод шляхом аерації їх киснем повітря на залізооксидному каталізаторі» Барун Павло, учень 10 класу КЗ "Шосткинський НВК: спеціалізована школа І-ІІ ступенів-ліцей Шосткинської міської ради Сумської області",  м. Шостка, Сумська обл.

 «Очищення стічних та промислових вод від органічних речовин розширеним окисним методом» Іванченко Микола, учень 11 класу ЗОШ I-III ступенів №225, м. Київ

«Спосіб захисту водоскидів від розмивання» Савченко Вікторія, учениця 9 класу Львівського технологічного ліцею, м. Львів

Всі керівники робіт отримали в подарунок фільтри-глечики від компанії «Екософт», яка при врученні наголосила про велике значення вчителів у формуванні екологічного світогляду дітей.

        Спеціальною подякою був відзначений Донецький еколого-натуралістичний центр України, який переїхав з м. Піски під Донецьком, де тепер іде війна, в м. Краматорськ і незважаючи на важкі умови в східному регіоні, успішно продовжив свою роботу, надіславши на конкурс 7 робіт.

Традиційно конкурс проходив в НТУУ «Київський політехнічний інститут». Оголошення переможців, привітання від партнерів та спонсорів конкурсу пройшли у залі засідань Вченої ради НТУУ "КПІ". Урочистості завершив виступ ансамблю саксофоністів наймолодшому учаснику якого було всього 6 років.

В програмі конкурсу – не тільки захист робіт, але й цікава освітньо-пізнавальна програма – семінар для учасників і їх керівників «Іноваційна освіта – це цікаво і просто!», екскурсія до Музею Води, Музею історії каналізації ПАТ «АК «Київводоканал», екскурсія на Деснянську водопровідну станцію, музей компанії «Кока-Кола Беверіджіз Юкрейн».

Урочисте вручення головного призу – скляної краплі роботи відомого львівського майстра гутного скла Олеся Дзиндри та нагородження дипломами Гран-прі, ІІ і ІІІ місця конкурсу відбудеться 21 квітня в Посольстві Швеції в Україні.

Цьогорічний захід відбувається завдяки фінансовій підтримці генерального партнера конкурсу компанії «Дау Юероп ГмбХ» та партнера конкурсу компанії «Екософт», які вже не один рік підтримують конкурс та беруть активну участь у організації всіх заходів та роботі журі.

Організатором конкурсу в Україні є Всеукраїнська громадська організація «WaterNet». Конкурс проводиться за підтримки Посольства Швеції в Україні, Міністерства екології та природних ресурсів,Міністерства освіти і науки України у співпраці з НТУУ «КПІ», ПАТ «АК «Київводоканал», ДП «НДКТІ міського господарства», КП «Водно-інформаційний центр».

Більше про конкурс можна дізнатись:

http://waternet.ua/contest/,http://www.siwi.org/prizes/stockholmjuniorwaterprize/

Контактна інформація:

waternetua@gmail.com, 044 490 61 69, 067 538 70 46, 067 673 46 44

Коротка довідка про конкурс:

Конкурс «Всеукраїнський юнацький водний приз-2017» - національна частина міжнародного конкурсу Stockholm Junior Water Prize («Стокгольмський юнацький водний приз»), який щороку проходить під час Міжнародного конгресу World Water Week («Світовий Водний Тиждень») у Стокгольмі. Патронує конкурс і особисто вручає нагороду фіналісту Її Королівська Високість принцеса Вікторія.

 

Крім «Стокгольмського Юнацького Водного Призу», на цьому конгресі вручаються «Стокгольмський Водний Приз» (Stockholm Water Prize) - за найкращу наукову розробку та «Стокгольмська Промислова Водна Нагорода» (Stockholm Industry Water Award) - за найефективніше використання води в промисловості. “Стокгольмський Водний Приз” є не менш престижним і вручається в тому ж залі (City Hall), що і Нобелівська премія, Королем Швеції.